Behandelingsmethoden

Behandelen volgens TCM

In mijn praktijk worden verschillende TCM behandelingsmethoden toegepast. TCM is een afkorting die staat voor Traditional Chinese Medicine. Deze behandelingsmethoden zijn gebaseerd op meer dan 2500 jaar medische praktijk in China. Een belangrijk basis concept van TCM is het bestaan van Qi, de vitale lichaamsenergie. Via zogeheten meridianen stroomt Qi door het hele lichaam. Deze meridianen zijn verbonden met alle organen in het lichaam. Klachten kunnen ontstaan wanneer blokkades optreden in de energiestromen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een TCM behandeling die o.a. pijnklachten kan verhelpen

acupunctuur behandeling

Acupunctuur is een natuurlijke geneeswijze die al duizenden jaren in China wordt toegepast. Naalden worden gebruikt als stimulerende middelen om blokkades in energiestromen op te heffen en om pijnklachten te verlichten. Door een juiste behandeling worden prikkels onderdrukt of kunnen onderdrukt emoties vrijkomen. Met acupunctuur kan ook het afweer systeem verbeterd worden.

Tui na massage

Tui Na-Chinese massage valt ook onder TCM

Tui Na massage therapie

De traditionele behandeling Tui Na gebruikt massage technieken om spieren en pezen te ontspannen en blokkades van energiestromen op te heffen. Tui Na kan ook worden gebruikt als preventieve methode om de circulatie van lichaamsvloeistoffen te bevorderen. Dit onder het motto voorkomen is beter dan genezen.

Cupping

De foto toont een cupping behandeling als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

Cupping therapie

Cupping wordt gebruikt om de stagnerende energiestromen (pijnverwekkers) in het lichaam te ontdekken en op te heffen. Met cupping creëer je een vacuüm op een deel van de huid, zodat bloed met toxines naar de oppervlakte wordt getrokken. Verschillende cupping technieken worden toegepast. Cupping is een effectieve methode om pijnklachten te elimineren.

Moxa

Moxa therapie is ook een TCM behandeling

Moxa therapie

Bij Moxa worden Chinese kruiden extern toegepast. Het is los materiaal of een geperste sigaar die bestaat uit in de zon gedroogde bladeren van de Ai Ye plant (Artemisia argyli). Hier worden nog diverse kruiden aan toegevoegd. De rook die ontstaat bij verbranding van Ai Ye geeft het lichaam Yang energie en warmte. Moxa wordt vooral gebruikt als het energie niveau van de patiënt laag is.

Gua Sha

De foto toont een Gua Sha behandeling als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde

Gua Sha therapie

Bij Gua Sha therapie wordt Gua sha olie op de huid van nek, rug en schouder verdeeld. Verborgen externe (kou, vocht) en interne pathogenen (toxines die ontstaan bij het metabolisme) worden naar de huid getrokken en verwijderd.