Behandelmethoden

Diagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

Voor iedere behandeling moet eerst een diagnose gesteld worden. Een diagnose in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebaseerd op vier methoden:

  • Observatie (gelaatskleur, tong-diagnose, nagelafwijking)
  • Auscultatie (bestuderen van het lichaam)
  • Palpatie (het voelen van de pols)
  • Anamnese (het stellen van vragen)

De 4 methoden voor diagnose in TCG

De meridianen en interne organen zijn alle direct verbonden met de tong. De essentie van de organen manifesteert zich hierdoor op de tong. Deze toestand van de tong weerspiegelt dus zowel direct als indirect de toestand van de energie in diverse organen en het orgaansysteem. De uiteindelijke diagnose is hierop gebaseerd.

Behandelen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

In mijn praktijk gebruik ik verschillende TCM behandelmethoden. TCM is een afkorting die staat voor Traditional Chinese Medicine. Deze behandelmethoden zijn gebaseerd op meer dan 2500 jaar medische praktijk in China. Een belangrijk basis concept van TCM is het bestaan van Qi, de vitale lichaamsenergie. Via zogeheten meridianen stroomt Qi door het hele lichaam. Deze meridianen zijn verbonden met alle organen in het lichaam. Klachten kunnen ontstaan wanneer blokkades optreden in de energiestromen.

Acupunctuur in TCM

"<yoastmark

De acupuncturist gebruikt naalden als stimulerende middelen om blokkades in energiestromen op te heffen en om pijnklachten te verlichten. Een juiste behandeling onderdrukt prikkels of maakt onderdrukte emoties vrij. Acupunctuur kan ook het afweer systeem verbeteren.

Tui na therapie

Tui Na-Chinese massage valt ook onder TCM

Tui Na massage therapie

De traditionele behandeling Tui Na gebruikt massage technieken om spieren en pezen te ontspannen en blokkades van energiestromen op te heffen. Tui Na kan ook worden gebruikt als preventieve methode om de circulatie van lichaamsvloeistoffen te bevorderen. Dit onder het motto voorkomen is beter dan genezen.

 

Tui Na massage van het hoofd wordt gebruikt wordt gebruikt om te ontspannen en is een toevoeging op acupunctuur

Tui Na massage voor het hoofd

Omdat het hoofd het centrum van het zenuwstelsel is, brengt een Tui Na hoofdmassage het hele zenuwgestel tot rust en elimineert het vermoeidheid als gevolg van mentale spanning en druk. Massage verbetert het slapen en het concentratievermogen

Cupping

De foto toont een cupping behandeling als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

Cupping therapie

De acupuncturist gebruikt cupping om de stagnerende energiestromen (pijnverwekkers) in het lichaam te ontdekken en op te heffen. Met cupping creëer je een vacuüm op een deel van de huid, waardoor bloed met toxines naar de oppervlakte trekt. Cupping kan een effectieve methode zijn om pijnklachten te elimineren.

Moxa

Moxa therapie is ook een TCM behandeling

Moxa therapie

Bij Moxa worden Chinese kruiden extern toegepast. Het is los materiaal of een geperste sigaar die bestaat uit in de zon gedroogde bladeren van de Ai Ye plant (Artemisia argyli). Hier worden nog diverse kruiden aan toegevoegd. De rook die ontstaat bij verbranding van Ai Ye geeft het lichaam Yang energie en warmte.

Gua Sha

De foto toont een Gua Sha behandeling als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde

Gua Sha therapie

 

Bij Gua Sha therapie wordt Gua sha olie op de huid van nek, rug en schouder verdeeld. Verborgen externe (kou, vocht enz.) en interne pathogenen (toxines die ontstaan bij het metabolisme) worden naar de huid getrokken en verwijderd.

 

Gua Sha behandeling is een behandeling voor de energie doorstroming

Gua Sha behandeling voor het gezicht

 

In China zijn schoonheid en gezondheid nauw met elkaar verbonden. Daarom is er vanuit de traditionele schraaptherapie een speciale ontspannende behandeling voor het gezicht ontwikkeld. Deze uiterst zachte techniek heeft als doel om de energie-doorstroming, de doorbloeding en de lymfe-circulatie in gezicht te verbeteren.